Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αφιέρωμα στον Αριούσιο οίνο από το "Κ"της Καθημερινής: Ο Αριούσιος οίνος επιστρέφει...

Αφιέρωμα στον Αριούσιο οίνο, έκανε η στήλη SPIRITS που επιμελείται η Μερόπη Παπαδοπούλου, και δημοσιεύει θέματα για τον οίνο, στο περιοδικό "Κ" της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής.

Ένα θέμα που έγραψε μέσα στο μήνα Ιούλιο στο περιοδικό "Γαστρονόμος", το οποίο επίσης κυκλοφορεί ως ένθετο στην Καθημερινή και στο οποίο ανέφερε ότι δεν έχει αναβιώσει το αρχαίο κρασί της Χίου, (Αριούσιος οίνος), ήταν η αφορμή για να γράψει η Μερόπη Παπαδοπούλου, το παρακάτω άρθρο, ύμνος στο Χιώτικο κρασί, τον Αριούσιο οίνο, στον οποίο έχουμε αναφερθεί πόλλες φορές σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Διαβάστε συγκεκριμένα τι ανέφερε η δημοφιλής στήλη για το κρασί που φτιάχνεται στους αμπελώνες που βρίσκονται στον Εγρηγόρο στη Βόρειοδυτική Χίο:



"Η Χίος, όπως οι γειτόνισσες της Λήμνος και Σάμος, ήταν οινοπαραγωγός τα αρχαία χρόνια. Μόνο που εδώ η Τουρκοκρατία κατέστρεψε τους αμπελώνες και όταν το νησί ξαναέγινε ελληνικό η παλαιά δόξα δεν αποκαταστάθηκε..." Αυτά σημείωνα στο τεύχος Ιουλίου του "Γαστρονόμου". Η διάψευση ήρθε συνοδευόμενη από 4 μπουκάλια κρασί και μια ευγενική επιστολή που εξηγούσε ότι εδώ και μερικά χρόνια το νησί έχει πάλι αμπελώνες και οινική παραγωγή. Κι αυτό γιατί μια ομάδα ανθρώπων, θέλοντας να σταματήσεουν την ερήμωση του τόπου τους, αποφάσισαν να επενδύσουν στο όραμα της αναβίωσης του "Αριούσιου οίνου", που κάποτε ήταν το πιο γνωστό κρασί της Χίου. "Νέκταρ των θεών" το αποκάλεσαν οι ποιητές, "ομηρικό κρασί"τον ονόμασαν οι περιηγητές που επισκέφτηκαν τη Χίο στη νεότερη εποχή.

Έτσι λοιπόν, δοκίμασα τους Αριούσιους οίνους και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. "Χιώτικο κρασερό" και "Αγιαννίτης" είναι οι δύο ποικιλίες που συμμετέχουν στο χαρμάνι του ερυθρού οίνου "Αριούσιος Αυστηρός". Είναι ένα κρασί τόσο ισορροπημένο και αρωματικό, που με ξάφνιασε.
Ο πρόεδρος της Αριούσιος 
Δημήτρης Κεφάλας
Όπως και τα δύο λευκά: η "Αριούσια Χώρα" από αθήριθ και Ασύρτικο, με φρέσκα αρώματα και ο "Οινάνθης" από Μπεγλέρι, Μοσχάτο και  Σαββατιανό με δροσερή οξύτητα. Όσο για τον ερυθρό ημίγλυκο με την ονομασία "Αριούσιος Γλυκάζων", παράγεται από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Χιώτικο κρασερό, κρατώντας την παράδοση του περίφημου "Κουρουνιώτικου κρασιού", έχει αρώματα ξηρών φρούτων και μακρά επίγευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου