Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κυβερνητικό μπάχαλο για τη φυλάκιση όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Ενώ ο ένας υπουργός έβγαλε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στο Δημόσιο πάνω απο 5.001 ευρώ, ο άλλος υπουργός δηλώνει πως αυτό δεν θα ισχύσει.

Την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εγκυκλίους που εκδίδονται απο τα υπουργεία καταδεικνύει η υπόθεση με τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Από αύριο Δευτέρα, 1η Αυγούστου, αρχίζουν...
να εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες οι οφειλέτες πόσου άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.

Αυτό τουλάχιστον λέει η εγκύκλιος που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα απο το υπουργείο οικονομικών κατόπιν εντολής του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη.

Με δήλωσεις του όπως στο “Πρώτο Θέμα” ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου ουσιαστικά “αδειάζει” τον Φίλιππο Σαχινίδη. Δηλώνει πως "δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρω. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή ειναι η δέσμευσή μας".

Οι οφειλέτες του δημοσίου ειναι συνολικα 900 χιλιαδες και το συνολο του ποσού των οφειλών ειναι 41,1 δισ, ευρω. Σύμφωνα με τις οδηγιες του υπουργειου οικονομικων, απο τη Δευτέρα οι οφειλέτες θα ειδοποιηθουν τηλεφωνικα για το χρέος τους και θα τους γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνεχεια και αναλογα με την αντίδραση των οφειλετων θα ακολουθήσει η εφαρμογη του νόμου.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν -υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα- θα «εξεταστούν» κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου