Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ECONSHIP που πραγματοοποίηθηκαν στη Χίο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου οι εργασίες του τριήμερου Eυρωπαϊκού συνεδρίου για τη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και τους Λιμένες - ECONSHIP 2011 που οργάνωσε στη Χίο το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη συνεργασία της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδας (ΕΝΟΕ).

Καινοτομικό στοιχείο στην οργάνωση του Συνεδρίου υπήρξε η...
προσπάθεια ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων άσκησης πολιτικής και της ναυτιλιακής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οργανώθηκαν πέντε ειδικές συνεδρίες στις οποίες εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνόκτητης ναυτιλίας, την Ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική, τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, τις πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής.

Το επιστημονικό μέρος του Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», περιελάμβανε την παρουσίαση 130 επιστημονικών εργασιών από 192 συνέδρους-μέλη της ακαδημαϊκής ερευνητικής κοινότητας. Στο συνέδριο συμμετείχαν σύνεδροι από 31 χώρες και βέβαια, σύσσωμη η ελληνική επιστημονική κοινότητα ναυτιλιακών οικονομολόγων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν καινοτόμες αναλύσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα ναυτιλιακής και λιμενικής οικονομικής και πολιτικής ενώ διεξήχθησαν συγκεκριμένοι κύκλοι ομιλιών και παρουσιάσεων με θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ναυτιλιακή ιστορία, η χρηματοοικονομική, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλία κ.ά..

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου χαιρετισμούς στους συνέδρους απεύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Π. Τσάρτας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών καθ. Ε. Ξυδέας, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γαννιάρης και ο Δήμαρχος Χίου κ. Π. Λαμπρινούδης. Στον ρόλο της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδας (ΕΝΟΕ) και της αντίστοιχης διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΙΑΜΕ), αναφερθήκαν οι πρόεδροι των δύο Ενώσεων Δρ. Θάνος Πάλλης και Καθ. Theo Notteboom. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ιδρυτής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος στο καλωσόρισμά που απεύθυνε στους συνέδρους αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα προκειμένου να αναπτυχθούν επιστημονικές ιδέες και προτάσεις που θα επικουρούν το καθημερινό έργο της ναυτιλιακής κοινότητας.

Κατά την πρώτη μέρα των εισηγήσεων διεξήχθη ανοικτή συζήτηση με κορυφαίους εκπροσώπους της εφοπλιστικής κοινότητας. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΝΕΕ Δρ. Γεώργιος Γράτσος και οι πλοιοκτήτες Δρ. Νίκος Τσάκος και Μιχάλης Πατέρας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας καθηγητής κ. Ν. Λίτινας. Οι ομιλητές ανέπτυξαν σκέψεις και προτάσεις αναφορικά με το μέλλον του συγκεκριμένου κλάδου σε αυτή την ομιχλώδη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία ενώ δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η πρωτοπόρος ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια στις διεθνείς και ελληνικές εξελίξεις.
Στην συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική (ΕΛΠ), ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO) Patrick Verhoeven παρουσίασε την προσέγγιση των λιμενικών αρχών για τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, ο καθ. Peter W. de Langen, μέλος της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού του λιμένα του Ρόττερνταμ, παρουσίασε τις επιπτώσεις των αλλαγών στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό λιμάνι, ενώ παρεμβάσεις για τις προοπτικές της ΕΛΠ έκαναν οι Δρ. Θάνος Πάλλης, Συντονιστής της Ευρωπαϊκής δράσης Jean Monnet Action για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME) Καθ. Theo Notteboom.
Η ΕΝΟΕ οργάνωσε ειδική συνεδρία με θέμα “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού” την οποία συντόνισε ο γραμματέας της Ένωσης Αν. Καθηγητής. Ι. Θεοτοκάς, και συμμετείχαν οι κκ Μ. Κουτσοθανάσης (Anangel Shipping), Ν. Κούλουρης, EURONAV, Β. Ανάργυρου (Eletson) και Ν. Παμπούκα (ΑΟΝ Hewitt). Στο πλαίσιο της συνεδρίας εξετάστηκε η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ναυτιλία και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις μέσω των πρακτικών που υλοποιούν για το ανθρώπινο δυναμικό τους στην ξηρά και τη θάλασσα. Έλαβε επίσης χώρα, με την χορηγία της Delloite και ειδική συνεδρία για την ναυτιλιακή χρηματοδότηση, με συμμετοχή των κκ. Δ. Βασιλάκου (Eθνική Τράπεζα), Ι. Κοτζιά (Intermodal Shipbrokers), Στ. Ανδριανάκη και Κ. Μακράκη (Delloite) και Γ. Ξυραδάκη (XRTC) και συντονιστές του καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Ι. Τσαμουργκέλη και Δρ. Θ. Συριόπουλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ενότητα αναφορικά με το «μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής» με προσκεκλημένους τους ευρωβουλευτές κκ. Κρίτωνα Αρσένη, Γεώργιο Τούσσα και από το χώρο της ναυτιλίας τον κ. Μανώλη Βορδώνη, ενώ στη συζήτηση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Χίου κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Η σημαντική επιτυχία του συνεδρίου ECOSHIP 2011 σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα αλλά και ιδιαίτερα για το ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο δέχεται αναίτια αμφισβήτηση και σε αντίξοες συνθήκες χρηματοδότησης και υποδομών καλείται να αναπτύξει την διδασκαλία και την έρευνα και να συμβάλλει στην δημιουργία του ανθρώπινου κεφαλαίου που έχει ανάγκη η χώρα, αναδεικνύει το σημαντικό το σημαντικό έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα ειδικότερα το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματιών Υπηρεσιών. Με την εξωστρεφή ερευνητική δραστηριότητα των μελών του Τμήματος, με τις συστηματικές διεθνείς συνεργασίες σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, με τη διατήρηση στενών επαφών και συνεργασίας με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα παραμένει στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χίου στη ναυτιλία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου ανανέωσαν το ραντεβού με τους Σύνεδρους για την επόμενη συνάντηση που θα λάβει χώρα στο νησί της Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου