Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Μυρίζει χαράτσι και για τα αυθαίρετα...

- Σβήνεται μονοκοντυλιά η πολιτική Μπιρμπίλη
- Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος ψάχνει... έσοδα
- Είπε: "Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατ. αυθαίρετα κτίσματα"
- Θα ακολουθηθεί το "μοντέλο" των ημιυπαίθριων;

Οπότε τι τα κάνεις; Είναι το ερώτημα που έρχεται στα χείλη. Πιθανότατα τα νομιμοποιείς, ή κάνεις πως τα νομιμοποιείς επιβάλλοντας ακόμα ένα χαράτσι!

Η εμφάνιση του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, η πρωτη του ως υπουργός Περιβάλλοντος ήταν μια εμφάνιση από τα παλιά.

Δηλαδή, μίλησε περισσότερο ως υπουργός Οικονομικών, παρά ως υπουργός περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικές οι φράσεις:

- «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε πιο ενεργά σε αυτό που περιγράφουμε ως Πράσινη Ανάπτυξη. Να δείξουμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι πρώτα από όλα - - και πάνω από όλα - - ανάπτυξη. Με κεφαλαίο Α».

«Χαράζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση. Στη χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να "γκρεμίσεις" 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα».

'Aρα, όπως φαίνεται οδηγούμαστε στο γεγονός οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, να μπορούν να τα διατηρήσουν καταβάλλοντας «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι».

Eπίσης, για ακόμα μια φορά θα ανοίξει η συζήτηση για το τι είναι δάσος και... «το τι θέλουμε να είναι δάσος».

Κάντο όπως με τους Ημιυπαίθριους


Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προβλέπει την εξαίρεση κατεδάφισης για αντίστοιχο χρονικό διάστημα με αυτό που προβλέπει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, δηλαδή τα 40 χρόνια, ενώ ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για περιβαλλοντικά έργα.

Το μέτρο ωστόσο παραμένει καθαρά εισπρακτικό.

Τα έσοδα θα ξεπεράσουν εκείνα που προβλέπονταν από τους ημιυπαίθριους (1,5 δισ. ευρώ) και ίσως προσεγγίσουν ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ, αρκεί να.... τσιμπήσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που θεσπίστηκαν με τον νόμο του 2003 είναι πολύ υψηλά, δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, ενώ δεν περιόρισαν την αυθαίρετη δόμηση.

Οι μειώσεις ίσως ξεπεράσουν το 50% και οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα πρόστιμα σε πολλές δόσεις.

Το ύψος των προστίμων θα καθορίζεται από κοινωνικά κριτήρια (θα είναι χαμηλότερα για την α΄κατοικία) την αντικειμενική αξία, την χρονολογία ανέγερσης (θα είναι πολύ χαμηλά πριν το 2004 και υψηλότερα για τα επόμενα έτη), τη χρήση και το εμβαδόν του ακινήτου.

Τα πρόστιμο θα είναι διαφορετικό σε περιπτώσεις που υπάρχει μερική παράβαση των όρων δόμησης κάθε περιοχής και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια.

Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν όσα αυθαίρετα είναι σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα, ζώνες αιγιαλού και παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου