Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Θα αναστενάξει η κοινωνία - Υψηλότερος ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά - Αυξήσεις φόρων - Ριζικές περικοπές στο δημόσιο

- Πρώτο στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων στο δημόσιο
- Άγριο "μαχαίρι" σε όλες τις φοροαπαλλαγές
- Μείωση συμβασιούχων και αύξηση των ωρών εργασίας σε 40 ώρες


"Σήμα" πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στις αγορές θα επιχειρήσει να δώσει η Κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα προβλέπει...
μαζική "αποχώρηση" του Κράτους από δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς και το οποίο συζητά αυτή την στιγμή το υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει μεταξύ άλλων νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά, ενώ θα προχωρήσει σε περικοπές σε μία πλειάδα επιδομάτων εκτός από το οικογενειακό επίδομα και το λεγόμενο χρονοεπίδομα.

Οι νέοι φόροι αφορούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που θα επιβληθούν και στα αναψυκτικά, θα αυξηθούν κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ., η "αναμενόμενη" εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, το οποίο ωστόσο ακόμα κι έτσι δεν αναμένεται να γίνει ακριβότερο από το πετρέλαιο. Επιπλέον, αποφασίστηκε το κόψιμο των υπερωριών, των επιδομάτων και των κινήτρων απόδοσης στο δημόσιο, ενώ θα επιβληθεί και εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.

Μέσα στο πρόγραμμα είναι και η μετάταξη προϊόντων, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί πόσα και ποια από τον συντελεστή 13% στον αυξημένο συντελεστή 23%.

Μείωση φοροαπαλλαγών

Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών

Εισφοροδιαφυγή και άλλα έσοδα ΟΚΑ

Αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο προβλέπει ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων και "έξοδο" από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα χιλιάδων εργαζομένων που θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο δουλειάς προβλέπει. Για να εξευμενίσει τους πιστωτές αλλά και για να εξασφαλιστεί το νέο δάνειο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παραδώσει σε ιδιώτες «εδώ και τώρα» μια σειρά από μεγάλα «φιλέτα» του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνεται και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει πιθανότατα και την εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία «κρατικού πυλώνα» στις τράπεζες.

Άμεσα θα βγουν για πώληση και συμμετοχές του δημοσίου στα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) ή και στις εταιρίες υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, όπου θα περιλαμβάνονται o ΟΠΑΠ, o ΟΤΕ (στην Deutsche telekom) και ΟΔΙΕ για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γαλλικός ιππόδρομος.

Για αργότερα φαίνεται πως παίρνουν σειρά η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα περισσότερα κρατικά ακίνητα, εφόσον πρώτα θα έχουν επιλυθεί και πάμπολλα νομικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στην άμεση αξιοποίησή τους.

Για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές πάντως, αν και επισήμως δεν γίνεται λόγος για προσπάθεια απορρόφησης με «διαδικασίες ΑΣΕΠ», διαφαίνεται πως θα μετακινηθούν κατά χιλιάδες, ή θα βρεθούν εκτός δημοσίου.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ





Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης

Μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα

Μειώσεις λειτουργικών δαπανών

Μείωση προμήθειας προς ΤτΕ, μείωση επιχορήγησης διανομής τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες

Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων

Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων

Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας

Ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης

Διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου