Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

17χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε η Panasonic

Η Ιαπωνική βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών Panasonic Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 17.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή κατά 5%, το προσωπικό της τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της και να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό των αντιπάλων της.
Η Panasonic ανακοίνωσε ότι...
θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό από τους 367.000 στα τέλη του περασμένου μήνα στους 350.000 ως τον Μάρτιο του 2013.
Όμως με τις 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας που έγιναν στο προηγούμενο έτος συνολικά οι απολύσεις θα φθάσουν περίπου τις 35.000 μέσα σε τρία χρόνια.
Η εταιρία δεν έδωσε προβλέψεις για την πορεία της κατά το τρέχον οικονομικό έτος λόγω του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής κρίσης που έπληξαν τη χώρα.
"Ο αριθμός είναι τεράστιος, αλλά το ίδιο και η εταιρία, και για την παλιομοδίτικη Panasonic, αυτή είναι μια μεγάλη κίνηση", δήλωσε ο Τόρου Χισιζούμε, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της εταιρίας Stats Investment Management.
Η ετειρεία είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 10% τα 350 εργοστάσιά της διεθνώς και να διαθέσει 110 δισεκατομμύρια γιεν, δηλαδή 1,3 δις δολάρια, σε δαπάνες για την αναδιάρθρωσή της το τρέχον οικονομικό έτος ενώ δεν έχει ανακοινώσει τις τοποθεσίες των εργοστασίων που θα κλείσουν.
Οι άλλοτε κραταιές ιαπωνικές βιομηχανίες καταναλωτικών ηλεκτρονικών αντιμετωπίζουν εντεινόμενο ανταγωνισμό από φθηνότερες κορεάτικες και κινέζικες εταιρίες.
Η Panasonic αναμένεται να επικεντρωθεί σε πιο "φιλικούς στο περιβάλλον" και λιγότερο ενεργοβόρους τομείς όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της Samsung Electronics, της LG Electronics κ.ά. βιομηχανιών του τομέα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα δαπανούσε 9,4 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το πλήρες μετοχικό κεφάλαιο των Panasonic Electric Works και Sanyo Electric Co.
Συνολικά η εταιρεία είχε απορροφήσει με τις κινήσεις αυτές 160.000 εργαζόμενους και πλέον επιδιώκει να μειώσει το προσωπικό που βρίσκεται σε αλληλοεπικαλυπτόμενους τομείς, ειδικά στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, που ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στις περικοπές.
Οι δύο θυγατρικές της παράγουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπως επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, εργοστασιακά ρομπότ, τμήματα συσκευών, φωτισμό και ηλιακούς συσσωρευτές.
Οι νέες απολύσεις επισκιάζουν τις προηγούμενες της Panasonic, περιλαμβανομένων των 26.000 απολύσεων μετά το "σκάσιμο" της λεγόμενης "φούσκας της πληροφορικής" και άλλων 15.000 απολύσεων μετά το ξέσπασμα της κρίσης της Lehman Brothers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου