Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Έλληνες εφοπλιστές κερδοσκοπούν στη Λιβύη

Την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ιδίως του κατασκευαστικού χώρου, πλήττονται δραματικά από τις εξελίξεις στην Βορειοαφρικανική χώρα, έχοντας τη δαμόκλειο σπάθη της ακύρωσης των συμβολαίων που είχαν υπογράψει με το προηγούμενο καθεστώς να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, το δαιμόνιο της φυλής ξαναχτύπησε εκεί που ελάχιστοι το περίμεναν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες ναυτιλιακές πηγές, ριψοκίνδυνοι πλοιοκτήτες, από τις πρώτες μέρες της λιβυκής κρίσης έστειλαν... τάνκερ στη Βεγγάζη και έναντι πινακίου φακής ανεφοδιάστηκαν με πετρέλαιο. Η εικόνα που περιγράφεται μοιάζει με κινηματογραφική ταινία. Καπετάνιοι ή υπάλληλοι ναυτικών εταιρειών μοίραζαν σακούλες με δολάρια στους εγκεκριμένους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι τους έβλεπαν σαν μάννα εξ ουρανού. Λέγεται ότι με 500.000 δολάρια έπαιρναν πετρέλαιο αξίας άνω των 5.000.000 δολαρίων.
Όπως έκαναν στο παρελθόν σε ανάλογες διεθνείς κρίσεις, όπως της Ροδεσίας, της Κούβας ή του Σουέζ, αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές έκαναν περιουσία μέσα σε λίγες ημέρες εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις με κυριότερη την έλλειψη ρευστότητας της μιας από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου μεγιστοποίησε τα κέρδη της παράτολμης πρωτοβουλίας τους. Η ίδρυση την προηγούμενη Τρίτη από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη, νέας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας περιορίζει αποφασιστικά ανάλογες κινήσεις. Όμως, στη νέα εποχή που θα ανατείλει μετά το πέρας του πολέμου, είτε αυτή θα συνδέεται με την ολοκληρωτική επικράτηση των αντικαθεστωτικών είτε με τη διχοτόμηση της Λιβύης, οι δουλειές των δαιμόνιων συμπατριωτών μας θα ανθίσουν.


http://e-parembasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου