Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στο επίκεντρο ο Πολιτισμός με το ΥΠ.ΠΟ.

Ικανοποιημένος από την πρόσφατη συνάντησή του με τη Χιώτισσα γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν θέματα που αφορούν στα πολιτιστικά μνημεία του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης με ιδιαίτερη έμφαση στην Αρχαία Μεσσήνη, το Ανδρομονάστηρο και το κάστρο της Ανδρούσας.
Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, ζητήθηκε η προετοιμασία για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου και του... αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για τη νέα τουριστική περίοδο. Ενημέρωσε πως στο παρελθόν με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, ενώ έχει ζητηθεί ανάλογη δραστηριότητα και από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, με το Δήμο Μεσσήνης διατεθειμένο να συνδράμει οικονομικά.

Έλλειψη προσωπικού και πρόσληψη φυλάκων 

Επισήμανε ότι το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι κλειστό και ο αρχαιολογικός χώρος υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και ζήτησε την πρόσληψη φυλάκων. «Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία της οικονομικής συγκυρίας, είπαμε ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί ο χώρος με τέσσερις φύλακες για το Μουσείο και με δέκα για τον αρχαιολογικό χώρο, που θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την πρόσληψη εποχικών ή με μετατάξεις, ενώ ενημέρωσα την κα Μενδώνη ότι υπάρχουν υπάλληλοι του ΟΣΕ που θα ενδιαφέρονταν με μετατάξεις για τον αρχαιολογικό χώρο», επισήμανε ο δήμαρχος Μεσσήνης. Μετέφερε την απάντηση της γ,γ., σύμφωνα με την οποία θα μεριμνήσει για τη γρήγορη έγκριση πρόσληψης εποχικών φυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, αλλά προωθείται η διαδικασία των μετατάξεων και πως η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου. Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής αναψυκτηρίου και τουαλετών υπό την επίβλεψη του κ. Θέμελη και πως πολύ σύντομα θα παραδοθούν στην αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ ζήτησε, να προχωρήσει σύντομα, μέσω του ΤΑΠΑ, η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου ενόψει του καλοκαιριού.  
Ανδρομονάστηρο 
Για το Ανδρομονάστηρο, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε πως έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ η αποκατάσταση τμήματος του κεντρικού συγκροτήματος, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναστήλωση – αποκατάσταση του βόρειου πύργου και του τριώροφου πυργόσπιτου, αλλά και την αποκατάσταση της στέγης του καθολικού, με φορέα υλοποίησης την 26η ΕΒΑ. Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί με αυτεπιστασία και έχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής 36 μήνες. Ζήτησε δε την παρέμβαση της κας Μενδώνη στο να μην «κολλήσει» στη γραφειοκρατία η ολοκλήρωση και η παραλαβή της μελέτης των συνολικών παρεμβάσεων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και παρουσίαση της μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ζητηθεί από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας να εκφράσει τις απόψεις της για την αξιοποίηση του χώρου.

Κάστρο Ανδρούσας 
Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η ανάδειξη – αναστήλωση του κάστρου της Ανδρούσας, με προϋπολογισμό κατά τη μελέτη, 1,3 εκατ. ευρώ. Η κα Μενδώνη κάλεσε και την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση (η οποία έχει διατελέσει προϊσταμένη της 26ης ΕΒΑ με έδρα την Καλαμάτα). Η κα Γερούση πληροφόρησε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες με τη μελέτη και ο δήμαρχος Μεσσήνης ζήτησε να συναντηθεί μαζί της, προκειμένου να εξεταστούν αυτές οι εκκρεμότητες. Δεσμεύθηκε πως η συνάντηση θα γίνει στις 30 Μαρτίου με την ευκαιρία καθόδου της στη Μεσσηνία, παρουσία εκπροσώπων και της 26ης ΕΒΑ και μηχανικών του Δήμου Μεσσήνης, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, που δεν έχουν μεγάλο κόστος και που μπορούν να ολοκληρωθούν από την Τεχνική Υπηρεσία.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα είναι πολύ σύντομα έτοιμος για σχέδιο καταγραφής, ανάδειξης και διασύνδεσης των πολιτιστικών μνημείων του Δήμου, αλλά και το ότι ζήτησε τόσο από την κα Μενδώνη, όσο και από την κα Γερούση να παρέμβουν για την έγκριση της πρότασης που θα υποβληθεί μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Πηγή: kalamatanews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου