Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ανάπλαση του φαληρικού μετώπου - Θα υπογειοποιηθεί η Λ. Ποσειδώνος


Η μεγάλη αυτή αστική ανάπλαση αφορά το μετασχηματισμό σε πάρκο μιας περιοχής έκτασης 760 περίπου στρεμμάτων παραλιακής ζώνης.

Αλλάζει όψη το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Φαληρικού όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως την εκβολή του Κηφισού. Το masterplan της επέμβασης που μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano και αποτελεί χορηγία ύψους 3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό.

Η μεγάλη αυτή αστική ανάπλαση αφορά το... μετασχηματισμό σε πάρκο μιας περιοχής έκτασης 760 περίπου στρεμμάτων παραλιακής ζώνης και εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της Αθήνας ως ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού.

Τη νομοθετική διεκπαιρέωση του έργου έχει αναλάβει το ΥΠΕΚΑ μέσα από το νόμο "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσεις, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις" στον οποίο θα ενσωματωθούν προηγούμενες προβλέψεις για την περιοχή, ενώ θα καθοριστούν και οι απαιτούμενες χρήσεις γης, ώστε το έργο να είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ θα δοθεί Συντελεστής Δόμησης 2.500 τμ. περίπου για την έκταση με στόχο τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελισσόμενες μελέτες στο χώρο του Παλαιού Ιππόδρομου για τη δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε συνέχεια και σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση θα καλύψει συνολικά 1000 στρέμματα που Πάρκου, δίνοντας στους όμορους δήμους και στη μητροπολιτική Αθήνα τον πρώτο νέο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου.



Υπογειοποίηση της Ποσειδώνος

Σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης αποτελεί η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, ενώ οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Το Πάρκο περιλαμβάνει προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και καταδυτικό πάρκο.

Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στις στρατηγικές παρεμβάσεις του Προγράμματος "ΑΘΗΝΑ 2014" του ΥΠΕΚΑ. Για το πρόγραμμα έχουν συνταχθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός, ενδεικτικά στοιχεία των οποίων θα επιβεβαιωθούν με την ολοκλήρωση των μελετών. Βασικές ημερομηνίες - στόχοι του προγράμματος είναι:

* Η Έγκριση του Masterplan και Ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Πολεοδομικής Θεώρησης, που έχουν ανατεθεί και εκπονούνται μέχρι τις 22 Απριλίου 2011

* Η Ψήφιση του ΠΔ σχεδιασμού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2012

* Η Ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης τις επόμενες 20 ημέρες και η ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών έως τα τέλη Απριλίου του 2012.

Για την παρακολούθηση, έγκριση και παραλαβή των μελετών θα συγκροτηθεί επιτροπή με KYA των συναρμόδιων υπουργών.

Οι μελέτες

Στην πρώτη φάση συμμετείχαν ως σύμβουλοι τα μελετητικά γραφεία: Θ. Παπαγιάννης & Συνεργάτες, DENCO Consulting Engineers, Εξάρχου-Νικολόπουλος-Bensasson Consulting Engineers SA, DROMOS Consulting Ltd., Tekem Consulting SA, Δ. Μπαϊρακτάρης και Συνεργάτες, Έ. Παγκάλου και Συνεργάτες, τα οποία θα συνεχίσουν ως μελετητές για την ολοκλήρωση των επιμέρους μελετών.

Στην επόμενη φάση μελετών επελέγησαν από το Renzo Piano και θα συμμετάσχουν επιπλέον: για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ομάδα γραφείων με εκπρόσωπο τον Κ. Πανηγύρη, ο Θ. Σπυρόπουλος για τη μελέτη φωτισμού και οι Λ. Καλλιπολίτη και Ν. Γκατένιο για το σχεδιασμό δύο εφήμερων κατασκευών-γλυπτών.

Το κόστος του έργου

Σε ό,τι αφορά το κόστος του προγράμματος θα εκτιμηθεί όταν αυτό είναι εφικτό σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης του προέρχονται από το ΠΕΠ Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το JESSICA. "Είναι σημαντικό" τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ "να αναζητηθεί ο καταλληλότερος τρόπος για τη συντήρηση του Πάρκου. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του και να είναι βιώσιμο κατά τη λειτουργία του, θα απαιτηθούν έσοδα από επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας".

Η άρδευση του πάρκου

Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού. Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους, η δε ολοκλήρωση της κατασκευής του θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ανάπλασης και της φύτευσης του πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου