Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

25η Μαρτίου: "Ημέρα της Ελευθερίας"

Ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Διονύσιος
Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτη Χίου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η απαρχή της ελευθερίας του ανθρώπινου γένους από την τυραννική δουλεία της αμαρτίας. Η Παρθένος αποδέχθηκε την πρόταση του Αγγέλου με απόλυτη ελευθερία, ξέροντας ότι η εκπλήρωση του θελήματος του Θεού ελευθερώνει, ενώ η εμμονή στη θέληση του εγώ, υποδουλώνει.
Ημέρα λοιπόν, ...ελευθερίας όλων των ανθρώπων η 25η Μαρτίου. Αλλά τότε ημέρα διπλής ελευθερίας όλων των Ελλήνων. Γιατί ακριβώς, αυτή την ημέρα η ακατανίκητη ελληνική ψυχή ύψωσε την αγέρωση σημαία της ελευθερίας εναντίον των ταπεινών συμβόλων της στυγνής δουλείας και άρχισε να αγωνίζεται "υπέρ βωμών και εστιών", για την ανάδειξη της Πατρίδας και τη διατήρηση της ορθοδόξου πίστεως.
Δεν ήταν δυνατό να εκλεγή, για τον σκοπό αυτό, καταλληλότερη ημέρα από την 25η Μαρτίου, την κατ' εξοχήν εορτή της ελευθερίας των ανθρώπων από την τυραννία της αμαρτίας. Γι' αυτό και ο σκοπός ευλογήθηκε και ετελεσφόρησε.
Αλλά δεν ήταν δυνατό να εκλεγεί για το σκοπό αυτό καταλληλότερη ημέρα από την 25η Μαρτίου την κατεξοχήν εορτή της ελευθερίας των ανθρώπων από την τυραννία της αμαρτίας.
Γι' αυτό και ο σκοπός ευλογίθηκε και ετελεσφόρησε.

Αλλά δεν ήταν δυνατό και στον ελληνικό Χριστιανισμό να μη θέσει τον, υπέρ της ελευθερίας του αγώνα, υπό τη σκέπη της αειπαρθένου Θεοτόκου. Έτσι έμαθε, ή μάλλον, έτσι αισθάνεται. Τους χώρους όπου γεννήθηκε και γαλουχήθηκε, τους χώρους όπου αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε, τους χώρους όπου εξόριστος ή μετανάστης προσέφυγε, τους έχει γεμίσει με ναούς, προσκυνητάρια ή και απλά αγιάσματα, προς τιμήν της Παναγίας, Μητέρας του Θεού και της Εκκλησίας.

Σ' αυτήν αφιέρωσε ότι λαμπρότερο είχε, την Βασιλίδα των πόλεων Κωνσταντινούπολη, την οποία μέχρι σήμερα ακόμη, στη λειτουργική του προσευχή, ονομάζει "πόλη της Θεοτόκου".
Η Παναγία τον έσωσε από επιδρομές βαρβάρων, η Παναγία τον ελύτρωσε από λιμούς και πόνους, η Παναγία τον εγιγάντωσε στην αποτίναξη του ζυγού, είτε των αλλοθρήσκων, είτε των αλλοφύλων, η Παναγία τον εστήριξε σε κάθε του αγώνα.
Κι' όσες ακόμη φορές χρειασθεί, σ' αυτήν θα καταφύγει. βέβαιος ότι και πάλι θα νικήσει, γιατί ξέρει ότι αυτή είναι Στρατηγός Υπέρμαχος. Σ' αυτήν, λοιπόν, ευχαριστήρια για τα πολλά τα νικητήρια, αλλά και δέηση θερμή να προστατεύει για τα πολλά τα νικητήρια, αλλά και δέηση θερμή να προστατεύει την Ελλάδα από την κάθε συμφορά.
Χαίρε 25η Μαρτίου, ημέρα διπλής ελευθερίας, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ημέρα της απελευθέρωσεως του κόσμου, ημέρα της πολιγγενεσίας της Ελλάδος!

+ Χ.Δ.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου