Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τίτλοι ...τέλους στο νέο σενάριο συγχωνεύσης Εθνικής και Alpha Bank

Απέρριψε για 2η φορά σε 10 χρόνια η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση

- 'Ολο το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο - Ποιοι έπαιξαν ρόλο στο "όχι"
- Δεν κλείνουν πάντως την πόρτα ούτε η Εθνική ούτε η Alpha Bank
- Από τις 18/01 γίνονταν οι διαπραγματεύσεις


Με μια λιτή ανακοίνωση η Alpha Bank απέρριψε την πρόταση φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας.
Παρόλα αυτά όλοι λένε ότι ακόμα τα πάντα είναι ανοικτά αφού.... δεν αποκλείεται ακόμα και νέα βελτιωμένη πρόταση της Εθνικής.
Και αυτό λέγεται καθώς αυτό το ναυάγιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας έλεγαν ότι τους προκάλεσε εντύπωση η άρνηση της Alpha Bank αφού η συγκεκριμένη πρόταση δεν επιδέχεται παζάρια, όμως δεν κλείνουν την πόρτα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να φέρουμε εις πέρας την πρόταση που έχουμε υποβάλλει η οποία είναι ευεργετική για τους μετόχους και των δυο τραπεζών και «πλούσια» για τους μετόχους της Alpha Bank. Ο μέτοχος της Alpha Bank με την πρόταση αυτή αυξάνει την περιουσία του κατά 50-60%, πρόκειται για μια προσφορά που δεν έχει προηγούμενο ούτε σε επιθετικές εξαγορές, αναφέρουν οι κύκλοι της Εθνικής.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι είναι η δεύτερη προσπάθεια να γίνουν συγχωνεύσεις οι οποίες θα δημιουργούσαν τραπεζικούς κολοσσούς στην Ελλάδα. Η πρώτη πρόταση έγινε το περασμένο καλοκαίρι από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία είχε ζητήσει να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ακόμα όμως περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης...

Το χρονικό

'Όπως έγινε γνωστό όλα ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου. Τότε η Εθνική Τράπεζα υπέβαλλε πρόταση για την εξαγορά της Alpha Bank. Η πρόταση κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. 

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των δυο τραπεζών βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις μέχρι και χθες το βράδυ, οπότε και δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό.

Σήμερα το πρωί συγκλήθηκε αιφνιδιαστικά ο Δ.Σ. της Alpha Bank κι έτσι διεκόπη κάθε επικοινωνία με την Εθνική Τράπεζα.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η πρόταση συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Alpha Bank από τους ίδιους κύκλους που είχαν αντιδράσει και την προηγούμενη φορά, πριν από 10 χρόνια όταν είχε επιχειρηθεί και πάλι η συγχώνευση των δυο τραπεζών.

Το όνειρο Καρατζά που δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, αναβίωσε πάλι η ιδέα του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, για τη δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή" στον τραπεζικό τομέα.
  Θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.

Η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοεμβρίου του 2001. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2001, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή".

"Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο "Εθνική Τράπεζα" που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα", είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.

Το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ.ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα.

Τα δίκτυα καταστημάτων των δύο τραπεζών θα λειτουργούσαν παράλληλα μέχρι το τέλος του 2002, ενώ η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του δικτύου των καταστημάτων και της καθιέρωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας είχε εκτιμηθεί ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003.

Τα σχέδια όμως για την δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή" κατέρρευσαν δύο σχεδόν μήνες μετά, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2002, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου