Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απεβίωσε ο καπετάνιος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής της Costamare και πρωτεργάτης στην ίδρυση της Costa Navarino

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο 76χρονος ιδρυτής της Costamare και ευπατρίδης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο με την οποία έδωσε σκληρό αγώνα τα τελευταία χρόνια.

Ο «καπετάν Βασίλης», που ήταν πρωτεργάτης το 2005, στην ίδρυση της Costa Navarino, της... μεγάλης τουριστικής μονάδας στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Μεσσηνία, γεννήθηκε το 1935  στο Διαβολίτσι.

Στην Κατοχή συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μέσα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μετώπο. Το 1948 ήρθε στην Αθήνα και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι το 1953, οπότε και μπαρκάρισε για πρώτη φορά. Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας.

Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγόρασε με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο.

Το 1974 ιδρύει την εταιρεία Costamare Shipping SΑ.

Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 - 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσλαμβάνει το εξειδικευμένο προσωπικό της και εισέρχεται στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρεία αναπτύσσεται σημαντικά ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt.

Η Costamare το Νοέμβριο του 2010, εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 2005 ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει σταδιακά έως το 2010 περίπου 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ, και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδιοκτησίας Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή της Πύλου συνολικού εμβαδού 2.700 στρεμμάτων περίπου.

Πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση των λεγόμενων περιοχών Π.Ο.Τ.Α. (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) σύμφωνα με την ορολογία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της σχετικής νομοθεσίας που διαμορφώθηκε. Η συγκεκριμένη ΠΟΤΑ Μεσσηνίας οριοθετήθηκε το 2001.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επένδυση αυτή θα αποτελέσει σταθμό για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και της Πελοποννήσου, καθώς θα δημιουργηθούν 750 νέες θέσεις εργασίας (1η φάση υλοποίησης) και θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος. Μερίδα κατοίκων της περιοχής, με επικεφαλής την περιβαλλοντική ομάδα ΚΙΝΩ (Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας), έχει εκφράσει αντιρρήσεις, ως προς τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, την κατ' εξαίρεση μη πολεοδόμηση της αγορασμένης έκτασης, τη διαχείριση των τοπικών υδάτινων πόρων και την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση εν γένει.

Εκκρεμεί για το θέμα αυτό η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα ένταξης της περιοχής στις Π.Ο.Τ.Α., ενώ εφαπτόμενες εκτάσεις είναι υποψήφιες προς ένταξη στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000.

«Greek King of Containers»
Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα της Lloyd's List (2004) ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ονομάστηκε «Greek King of Containers», καθώς τον Ιούνιο του 2007 η εταιρεία του Costamare διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Επίσης, το 2009 σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τίμησαν τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Το Μάρτιο του 2010, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας απένειμε στον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο το αργυρό μετάλλιο «ως αναγνώριση της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας και των πρωτοβουλιών τους σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών από τους ρύπους και τις λοιπές επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες».

Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχει συμμετάσχει στα Διοικητικά Συμβούλια ελληνικών και διεθνών οργανισμών όπως:

- Vryonis Center, Sacramento California
- Κέντρο Ελληνισμού «Αγγελος Κ. Τσακόπουλος», Sacramento California
- Μεσσηνιακή Αμφικτιονία
- UHAC
- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
- Advisory Board της γερμανικής ναυτιλιακής τράπεζας DVB NedshipBank
- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
- Leadership 100
- Hellenic Committee των Νηογνωμόνων Lloyds και Bureau Veritas
- Hellenic Committee του Νηογνώμονα Germanischer Lloyd (Πρόεδρος)
- Διεθνής ασφαλιστικός οργανισμός Swedish Club (Αντιπρόεδρος)
Επίσης, έχει επίσης βραβευτεί για τη δραστηριότητα και την προσφορά του από σημαντικούς φορείς:
- Ακαδημία Αθηνών
- Δήμος Αθηναίων
- Δήμος Καλαμάτας
- Επτά Επιμελητήρια Πελοποννήσου
- Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
- Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
- Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας
- Ελληνική Ναυτιλιακή Λέσχη
- Λέσχη Επιχειρηματικότητας
- Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαντικές τέλος ήταν οι πρωτοβουλίες αλλά και οι δωρεές του για τη δημιουργία και στήριξη κοινωφελών έργων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, τη Μεσσηνία.

Ήταν παντρεμένος με την Κάρμεν Αχιλ. Κυρίτση, με την οποία απέκτησαν τρεις γιούς: τον Κωστή, τον Αχιλλέα και τον Χρήστο, που σήμερα διευθύνουν την Costamare, την TEMES και την GEOHELLAS αντίστοιχα.

«Να βάλουμε όλοι "πλάτη" να σωθεί η χώρα»

«Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ δεν βοηθάει να το ψάχνουμε. Σήμερα, προέχει να βάλουμε όλοι πλάτη να σωθεί η χώρα. Να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας το διπλανό του και να επιβιώσουμε, όσο το δυνατόν, μονοιασμένοι».

Τα παραπάνω είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ο καπετάν Βασίλης στη διάρκεια εκδήλωσης του ALBA, όπου του απενεμήθη το Business unusual Award θέλοντας να τιμήσει τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, πλοιοκτήτη καπετάν Βασίλη, έναν άνθρωπο με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και προσφορά.

Αντώνης Σαμαράς: Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος και η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο

«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας. Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο που ήξερε να παλεύει στη ζωή και να προσφέρει στον Τόπο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για το θάνατο του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
«Γνήσιος πατριώτης συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες. Πραγματικός δημιουργός κατάφερε να ξεχωρίσει στη ναυτική οικογένεια. Δεμένος με τον τόπο του, προχώρησε, τα τελευταία χρόνια, σε μια κολοσσιαία τουριστική επένδυση στην περιοχή της Πύλου. Δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις δουλειάς για τους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του και η τοπική κοινωνία τον ευγνωμονεί», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Σαμάρας.
«Είμαι περήφανος -υπογράμμισε- που ο Καπετάν Βασίλης με τιμούσε με την φιλία του. Θα τον τιμώ πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου