Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αναπάντητο έμεινε από υπουργείο Οικονομικών το ερώτημα των τριών νησιωτών βουλευτών της ΝΔ για πιθανή κατάργηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας

Αντιπροσωπεία νησιωτών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά την τριήμερη επίσκεψή τους 3-5/3/2010 στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και οι τρεις που ρώτησαν για το θέμα του ΦΠΑ
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα των νησιωτών Βουλευτών της ΝΔ, Κωστή Μουσουρούλη (Χίου), Ιωάννη Βρούτση (Κυκλάδων)και Τσαμπίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσου), για πιθανή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση. Συγκεκριμένα... το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση της ερώτησής τους, απλώς παραθέτει τα έως σήμερα ισχύοντα, χωρίς να απαντά κατηγορηματικά, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία, δεδομένης της έως σήμερα Κυβερνητικής πρακτικής σε θέματα φορολογίας.
Διαβάστε την ερώτηση των τριών βουλευτών και ακολούθως την απαντηση του υπουργείου.

Ερώτηση

"Στην πρόσφατη έκθεση των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ., η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 17/12/2010, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων” στο Φ.Π.Α., ως μέτρο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά και εξίσωσή του με τους συντελεστές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 1, παρ. 26 του ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 1990 – 1993. Με τον ανωτέρω νόμο, μεταφέρθηκε στο εθνικό φορολογικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, μέσω της οποίας θεσπίστηκε το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή - από 8/8/1992 – των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α., αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών στα νησιά, το οποίο καθιστά ανταγωνιστικότερες τις τιμές των προϊόντων στις νησιωτικές αγορές και, επιπλέον, λειτουργεί ενισχυτικά στις τοπικές οικονομίες των νησιών που εμφανίζουν μικρές, έως πάρα πολύ μικρές, οικονομίες κλίμακος.

Η αντίληψη που θέλει την οικονομια μας να γίνεται ανταγωνιστικότερη, μέσω μείωσης των μισθών, παραβλέπει το γεγονός ότι η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ύφεση στα νησιά μας και, επιπλέον, θα τα κάνει να χάσουν το όποιο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, συνολικά, να καταστεί μη ανταγωνιστικός και, παράλληλα, πιο ακριβός τουριστικός προορισμός. Γεγονός, με αρνητικές συνέπειες στα τουριστικά έσοδα, τα οποία έχει τόσο ανάγκη σήμερα η εθνική μας οικονομία.

Επειδή, μια τέτοια εξέλιξη προφανώς αντίκειται πλήρως στην συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας (άρθρο 101

του Συντάγματος, το οποίο δεν είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ). Επειδή, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών. Επειδή, ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. θα αποτελέσει ένα άδικο και εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Επειδή, η πολιτεία οφείλει κατ’ ελάχιστη υποχρέωση να στέκεται αρωγός απέναντι στη νησιωτική Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινωνική και εδαφική συνοχή. Επειδή, η άσκηση της νησιωτικής πολιτικής από την κυβέρνηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων. Επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της απαξιώνει συνεχώς το νησιωτικό χώρο. Επειδή το συγκεκριμένο ευεργετικό μέτρο που καθιερώθηκε με την κυβέρνηση της Ν.Δ., εκτός όλων των άλλων, επιβλήθηκε και για αυτονόητους εθνικούς λόγους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα αυξήσει τους συντελεστές του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καταργώντας παράλληλα τον ισχύοντα μειωμένο φορολογικό συντελεστή, όπως αυτός ισχύει βάσει του ν. 2093/92.;"

Απάντηση
 
Αναλυτικά η απάντηση που έδωσε για λογαριασμό του υπουργείου, ο υφυπουργός Δ. Κούσελας έχει ως εξής:

"Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, εφαρμόζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, κατονομαζόμενες στις διατάξεις του άρθρου 21 του Νόμου 2859/2000(κώδικας ΦΠΑ), όπως αυτός ισχύει. Η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών στις περιοχές αυτές παρασχέθηκε στη χώρα μας με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ και εξακολουθεί να υφίσταται βάσει των διατάξεων του άρθρου 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ (6η οδηγία ΦΠΑ) όπως ισχύει.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η παραπάνω δυνατότητα παρασ΄χεθηκε στη χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές.
Επίσης τονίζεται ότι η κατά τα παραπάνω μείωση των συντελεστών εφαρμόζεται χωρίς καμία μεταβολή, τόσο ως προς το ποσοστό μείωσης, όσο και ως προς τις περιοχές για τις οποίες η μείωση αυτή ισχύει, από 8/8/1992 (Ν. 2093/1992) έως και σήμερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου