Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επεισοδιακή η τελετή ορκωμοσίας του Χιώτη δημάρχου Αθηναίων Γιάννη Καμίνη


«Ζωσμένο» από τα ΜΑΤ το δημαρχείο του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γιάννη Καμίνη και του 48μελούς δημοτικού συμβουλίου (148 σύνολο μαζί με τους Κοινοτικούς), προϊδεάζει για το «εκρηκτικό» αύριο της δημοτικής αρχής...

Οι «Χρυσαυγήτες» εθνικιστές χειροκροτούν και φωνάζουν συνθήματα, όταν βγαίνει...
από το δημαρχείο μετά την ορκωμοσία, ο πρόεδρός τους, Νικόλαος Μιχαλολιάκος (ο οποίος αποχωρεί με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης...) και ΄γιουχάρουν΄ κατά την αποχώρησή του, τον μέχρι το τέλος του χρόνου, δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη! Ταυτόχρονα, έξω από το δημαρχείο έχουν συγκεντρωθεί και φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας, οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων.

Γνωστός για τους χαμηλούς τόνους του, ο νέος δήμαρχος βρίσκεται κυριολεκτικά με το «καλημέρα» αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας. Επίσης, ηγείται του πιο πλουραλιστικού -στην ιστορία του - δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων με επτά παρατάξεις να εκπροσωπούνται και να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Ακόμη και η ορκωμοσία έγινε «τριπλή»:

-Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο .

-Με πολιτικό όρκο-συμπληρωματική δήλωση, ορκίστηκαν χωριστά οι επικεφαλής και τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Ανοιχτή Πόλη» και οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι - επικεφαλής παρατάξεων, ο ανεξάρτητος Γιώργος Αμυράς και ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου.

-Τον θρησκευτικό όρκο επέλεξαν ο απερχόμενος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και οι σύμβουλοι της παράταξης «Αθήνα πόλη της ζωής μας» καθώς και ο νεοεκλεγείς σύμβουλος της «Χρυσης Αυγής», Νίκος Μιχαλολιάκος. Στην τελετή, χοροστάτησε ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Ποιοι ορκίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (με αλφαβητική σειρά):

1. ΑΒΡΑΝΤΙNΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

2. ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

3. ΑΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

5. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

6. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

7. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

8. ΒΑΡΕΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

9. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΙΚΟΛΑΣ)

10. ΓΑΛΑΝΑΚΗ-ΚΟΥΒΕΛΑ ΡΕΑ

11. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΑ (ΤΖΙΝΗ)

12. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΠΟΠΗ)

13. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

14. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

15. ΔΟΞΙΑΔΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

16. ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

17. ΔΩΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

18. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ (ΦΩΤΗΣ)

19. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

20. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

21. ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

22. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

23. ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)

24. ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΑ)

25. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

26. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

27. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

28. ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

29. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

30. ΜΠΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

31. ΜΠΙΛΙΑΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

32. ΜΠΡΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

33. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

34. ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΝΕΛΛΗ-ΚΑΝΕΛΛΑ

35. ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

36. ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

37. ΣΚΙΑΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

38. ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

39. ΣΠΥΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

40. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΝΑΝΑ)

41. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

42. ΤΕΝΤΟΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

43. ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

44. ΤΡΙΦΥΛΛΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΙΑ)

45. ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ

46. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΝΝΑ

47. ΨΑΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

48. ΨΙΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ


Οι πρώτες δεσμεύσεις του νέου Δημάρχου

«Οι αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, για τις οποίες αγωνίστηκα σε όλη τη ζωή μου, θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα στη διοίκηση του Δήμου», δεσμεύθηκε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Καμίνης κατά την πρώτη ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας. Μίλησε για μια Αθήνα σε κρίση και κάλεσε πρωτίστως τους εργαζόμενους να συνεργαστούν με τη νέα διοίκηση. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Καμίνη έχουν ως εξής:

«Η δημοτική αρχή που σήμερα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, δεν είναι απλώς η πρώτη που καλείται να διοικήσει την Αθήνα στο πλαίσιο ενός νέου θεσμικού πλαισίου με περισσότερες δυνατότητες, με καινούργιες ευκαιρίες, αλλά και με νέα προβλήματα. Είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη δημοτική αρχή που καλείται να διοικήσει την Αθήνα στις συνθήκες μιας δεινής κρίσης, που αλλάζει δραματικά την οικονομική, κοινωνική και διανοητική ζωή της κοινωνίας μας. Μιας κρίσης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής. Κρίσης βιωσιμότητας, σε τελευταία ανάλυση.

Σε συνθήκες έκτακτες όπως αυτές, όλα τα προβλήματα που άμεσα ή έμμεσα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας, μπαίνουν σε νέα βάση:

Οι υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και ευάλωτους. Η ποιότητα ζωής στην πόλη, με όλες τις διαστάσεις που αυτή έχει. Οι αλλαγές που σημειώνονται στη σύνθεση του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Η οικονομική δραστηριότητα που διαρκώς φθίνει.
Η πολιτιστική ζωή στην πόλη και η ανάγκη για δημιουργική έκφραση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων...
Όλα αυτά, δεν είναι απλώς προβλήματα πιεστικά και επείγοντα. Είναι, ουσιαστικά, μια καινούργια πραγματικότητα, που απαιτεί από εμάς καινούργιες απαντήσεις.

Μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη πρόκληση, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στο αίσθημα ευθύνης κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητας της πόλης μας.

Απευθύνομαι ειδικότερα στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, και ιδιαίτερα σε εκείνες με τις οποίες μας συνδέουν κοινές ευαισθησίες, συγγενείς αντιλήψεις και συγκλίνουσες προγραμματικές θέσεις.

Θέλουμε ειλικρινά να έχουν τη δική τους ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία και τη δράση του Δήμου, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Διάλογος ουσιαστικός, χωρίς προκαταλήψεις, και δημιουργική συνεργασία είναι η σταθερή επιλογή μας.

Απευθύνομαι στο προσωπικό και τα στελέχη του Δήμου. Η ποιότητα ζωής στην πόλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της δικής τους εργασίας. Αυτό και μόνο, πρέπει να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε αυτή η εργασία να είναι υπεύθυνη και παραγωγική. Και αν για κάτι μπορώ να δεσμευθώ απέναντί τους, είναι ότι οι αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, για τις οποίες αγωνίστηκα σε όλη τη ζωή μου, θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα στη διοίκηση του Δήμου.

Απευθύνομαι, τέλος, στους ανήσυχους και δημιουργικούς πολίτες, σε όλους εκείνους που ζουν την πόλη, γνωρίζουν την πόλη και δουλεύουν για την πόλη. Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Και αυτή τη συμμετοχή τούς ζητώ σήμερα».

Οι άλλες παρατάξεις

Στη διαδικασία ορκωμοσίας των νεοεκλεγμένων συμβούλων στο Δήμο Αθηναίων, οι δυο δημοτικοί και επτά κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», ανέγνωσαν δήλωση-κείμενο ορκωμοσίας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.
Δηλώνω ωστόσο ότι δεν δεσμεύομαι και δεν υπακούω στους αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους του Μνημονίου Κυβέρνησης - "Τρόικας".

Επίσης, ότι θα καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση (αρ. 102, παρ. 5), στην προστασία του περιβάλλοντος (αρ. 24, παρ. 1), στην παιδεία (αρ. 16, παρ. 4, 5), στο δικαίωμα στην εργασία (αρ. 22, παρ. 1, 2), στην κοινωνική πολιτική (αρ. 21, παρ. 3, 5, 6) και στα δικαιώματα όλων χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (αρ. 5, παρ. 2), να τηρηθούν στο ακέραιο».

Επισημαίνεται ότι για τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης, η επιλογή του «πολιτικού» τυπικού της ορκωμοσίας, δεν συνιστά έκφραση θρησκευτικής πεποίθησης ή μη, αλλά εκδήλωση του αιτήματος για την ανάγκη πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της κοσμικής δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας από την πνευματική θρησκευτική λειτουργία της Εκκλησίας.

Για πρώτη φορά η Αντικαπιταλιστική Αριστερά συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων εκπροσωπούμενη από τον σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου και τις κοινοτικές συμβούλους Τάνια Βριζάκη και Νανά Εφραιμίδου. Σε ανακοίνωση τους για την ορκωμοσία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

... «Παλεύουμε για να χτιστεί ένα κίνημα αντίστασης, απειθαρχίας και ρήξης με τις επιλογές τους, μέχρι τη νίκη! Ένα ενωτικό και ρωμαλέο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που θα επιβάλλει την ανατροπή του μνημονίου, θα υπερασπίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα επιβάλλει την παύση πληρωμών του χρέους, την έξοδο από την ΟΝΕ, την αντικαπιταλιστική ρήξη με την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων και τη μείωση του χρόνου εργασίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη νομιμοποίηση των μεταναστών, τη δωρεάν και δημόσια Παιδεία, Υγεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, τη δημόσια δωρεάν συγκοινωνία για όλους! Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεσή τους και τους αγώνες στα χέρια τους, σε πανεργατικό ξεσηκωμό διαρκείας με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις συνεχίζοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της 15ης Δεκέμβρη».

Στον όρκο αγώνα που έδωσαν αναφέρουν:

"Στην τιμή και τη συνείδησή μου θα αγωνίζομαι για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, με πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, έθνους και θρησκείας".

Πηγή: eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου