Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Θέμα παραίτησης Κατσέλη;Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για το άρθρο:Το φάρμακο της τρόικας σκοτώνει

- Δυσφορία του πρωθυπουργού που ζήτησε τηλεφωνικά εξηγήσεις από την υπουργό
- Θέμα παραίτησης της Λ.Κατσέλη ;
- Αναστάτωση και στην κυβέρνηση και στην τρόικα από το άρθρο της Λ.Κατσέλη

Σε κατάσταση κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας των σοβαρών δομικών αλλαγών που πρέπει να αποφασιστούν για να εξασφαλίσουμε τις επόμενες δόσεις του δανείου. Το πιο θερμό μέτωπο είναι αυτό...
ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου και την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Λ. Παπαδήμο, προκειμένου να ενημερωθεί ο Γ. Παπανδρέου για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, φαίνεται πως συζητήθηκε το θέμα της κ. Κατσέλη.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν υπάρχει πρόβλημα με την κυρία Κατσέλη σε σχέση με το άρθρο της, αφήνουν όμως να εννοηθεί οτι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με την Τρόικα, όσον αφορά το θέμα των ΔΕΚΟ και των εργασιακών γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός οικονομικών είναι αυτός που με νόμο έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την εφαρμογή των όρων του μνημονίου, γεγονός που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τη δυσφορία πολλών υπουργών με τελευταίο κρούσμα την περίπτωση της κυρίας Κατσέλη η οποία φέρεται να διαφωνεί με την “θεραπεία” της τρόικας.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην κυρία Κατσέλη ζητώντας εξηγήσεις για την πρωτοφανή και αιφνιδιαστική επίθεση της υπουργού εργασίας κατά της τρόικας με άρθρο που πηγαίνει ''κόντρα'' στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της τρόικας.

Πριν το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού είχε ξεσπάσει αναστάτωση στην κυβέρνηση αφού θεωρούν τον τίτλο άκαιρο,την ώρα μάλιστα που η τρόικα είναι εδώ και διαπραγματεύεται.

Μύδρους εξαπολύει η Λούκα Κατσέλη με άρθρο της στο «Βήμα»,κατηγορώντας ουσιαστικά τους εκπροσώπους της τρόικας για λανθασμένη διάγνωση και συνεπώς λανθασμένη θεραπεία της ημιθανούς ελληνικής οικονομίας.

Η Υπουργός Εργασίας γράφει χαρακτηριστικά : “Για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία”.

Η Λ.Κατσέλη αναγνωρίζει ως υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα ότι η οικονομία μας δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική,όμως υπεραμύνεται των κλαδικών συμβάσεων ενώ τονίζει ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα : “Μια γενικευμένη, όμως, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο της αγοράς και στην οικονομική δραστηριότητα. Θα επέφερε τον αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, που η εμπειρία στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι έχει δράσει ευεργετικά, διατηρώντας την κοινωνική συναίνεση και την εργασιακή ειρήνη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου