Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Βόμβες στα θεμέλια του ΙΚΑ επιχειρησιακές και ανεργία!

- Μεγάλη μείωση εισφορών φέρνουν επιχειρησιακές συμβάσεις και ανεργία
- Για μαύρη τρύπα 2,5 δισ. μιλούν οι ειδικοί στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας
- Σε λίγο θα δουλεύουν τρεις για να βγει μία σύνταξη

Επιχειρησιακές συμβάσεις και έκρηξη της ανεργίας απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι από το 2011 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, ειδικοί εκτιμούν ότι...
οι νέες συνθήκες εργασίας αναμένεται να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Σήμερα τα έσοδα του ιδρύματος υπολογίζονται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν οι επιχειρησιακές συμβάσεις επικρατήσουν, πράγμα που όπως όλα δείχνουν σε περίοδο κρίσης και με την αναρχία στο ελληνικό εργασιακό τοπίο θα συμβεί, τότε οι αποδοχές των μισθωτών θα ψαλιδιστούν κατά 20%.

Αυτό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισφορές κατά 2,5 δισ. Μία ανάλογη “τρύπα” στα οικονομικά του Ταμείου θα έχει ως αποτέλεσμα αναγκαστικά να αναζητηθούν πόροι από άλλες πηγές, όπως να μειωθούν οι συντάξεις ή να αυξηθούν οι εισφορές.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς, γνωστος εργατολόγος του Ινστιστούτου της ΓΣΕΕ, αναφέρει: “Οι δύο παράλληλες εξελίξεις της κατακόρυφης ανόδου της ανεργίας και της αναμενόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ”. Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο 12,2% με αυξητική τάση όπως αναφέρει ο κ. Ρωμανιάς.

Στο μεταξύ, για να βγει μία σύνταξη χρειάζονται οι εισφορές δύο εργαζομένων, εικόνα που δεν δείχνει βιώσιμο μέλλον για το Ταμείο όπως τονίζει ο Θ. Τσακανίκας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Όταν η αναλογία πέσει κάτω από "μία σύνταξη – τρεις εργαζόμενοι", τότε έχουμε πρόβλημα όπως λέει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου