Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Δεμένα τα πλοία μέχρι την Κυριακή! - Άρχισαν οι ελλείψεις στα νησιά

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της μέχρι τις 06.00 π.μ. της Κυριακής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στη χθεσινή συνεδρίασή της.
Προβλήματα στα νησιά, δημιουργεί η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία από τις 6.00 πμ της 26 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 6.00 πμ της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2010 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, ζητήθηκε από συνδικαλιστές η...
εξαίρεση από την απεργία, της BLUE STAR FERRIES της ΑΤΤΙΚΑ GROUP, καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει δεχθεί να χορηγήσει αύξηση 2% στα πληρώματα της, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η διοίκηση της ΠΝΟ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι με εξαίρεση των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, που έχουν ήδη υπογράψει, δηλαδή την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και την Ένωση Πορθμείων Εσωτερικού που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των οργανώσεων εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Προβλήματα στο Λασίθι

«Όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα εντείνονται» δηλώνει από το Λασίθι ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων του νομού Στάθης Κορνάρος. «Ήδη τις αγορές του εξωτερικού πλέον δεν μπορούμε να τις τροφοδοτήσουμε και πληρώνουμε ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης τα οποία έχουμε κλείσει», τονίζει ο κ.Κορνάρος προσθέτοντας ότι το κενό που δημιουργείται στις αγορές του εξωτερικού το καλύπτουν πλέον οι ανταγωνιστές μας. «Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην εσωτερική αγορά αυτή τη στιγμή, προσθέτει ο κ.Κορνάρος και τονίζει ότι «εκεί που οι τιμές ήταν μέσο όρο σε όλα τα ευπαθή προϊόντα στα 70 λεπτά με 1 ευρώ, οι τιμές των προϊόντων σήμερα είναι 10 λεπτά και απούλητα.»

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων στην Ιεράπετρα, προκειμένου να δουν πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την απόφαση της ΠΝΟ για συνέχιση της απεργίας των ναυτικών.

Στα Χανιά ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν με τους παραγωγούς των κηπευτικών της Κουντούρας και του Ελαφονησίου καθώς αυτή την περίοδο η παραγωγή φτάνει στο 80%.Πολλοί από αυτούς έχουν συμβόλαια με αγορές της Αθήνας και του εξωτερικού και τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα,δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ευπαθή και κινδυνεύουν οι παραγωγοί να χάσουν τα συμβόλαια.

Συνέχεια της αντιπαράθεσης συνδικαλιστών-ακτοπλόων.

«Η σημερινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας για ακόμη 48 ώρες αποδεικνύει ότι η εμμονή της ΠΝΟ να μην δέχεται την πρότασή μας για συζήτηση των προβλημάτων που θα βγάλουν αμφοτέρους από την κρίση είναι επικίνδυνη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝ σχολιάζοντας επίσης την ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΑ GROUP η οποία τονίζει ότι «η υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας στην ακτοπλοΐα είναι εύλογη απαίτηση των Ελλήνων ναυτικών», ο κ. Βεντούρης τονίζει ότι «ο κ. Βγενόπουλος προτείνει γαλαντόμο οικονομική πολιτική με ξένα λεφτά».

«Είναι γνωστό ότι η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» είναι μια επιτυχημένη συνταγή από παλαιοτάτων ετών, η υιοθέτησή της όμως από χρηματιστηριακές εταιρείες πλοιοκτησίας δικαίως θεωρείται στο επιχειρηματικό τοπίο ως ενέργεια dumping,» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κ.Βεντούρης σχολιάζοντας ανακοίνωση επίσης του ΚΚΕ προσθέτει ότι «η ΕΕΝ δεν είναι πολιτική και δεν πρέπει ούτε μπορεί να εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση αλλά και δεν μπορεί να ανεχθεί συκοφαντίες.»

«Ταξικό μίσος, απειλές, ψέμα και τρομοκρατία είναι η απάντηση των εφοπλιστών στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών για εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απ. Βεντούρης, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης, των ΜΜΕ που ανήκουν σε εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, προκαλεί με τις συκοφαντίες που εκτοξεύει κατά της απεργίας των ναυτεργατών και του ΠΑΜΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου