Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σε Παπανδρέου και Πάγκαλο θα λογοδοτούν οι συντονιστές – Μοίρασε... οδηγίες ο Παπακωνσταντίνου

- Ο αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση της 4ης δόσης του δανείου επί τάπητος στο υπουργικό
- Ξεπουλιώνται τα περιφερειακά αεροδρόμια
- Διαλύεται η αγροφυλακή
- 5ετούς θητείας οι εποχικοί Πυροσβέστες

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε σε κάθε συνάδελφό του ένα χαρτί με... οδηγίες για όσα πρέπει να γίνουν τις επόμενες 90 μέρες. Νομοσχέδια, δράσεις, πρωτοβουλίες, περικοπή δαπανών, μείωση σπατάλης, όλα όσα πρέπει να γίνουν σε κάθε υπουργείο έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί που έδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός δεν...
προχώρησε τελικά στην τοποθέτηση ενός μόνο συντονιστή, ο οποίος θα είχε την ευθύνη να «τρέξει» όσα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο για να εξασφαλιστεί η 4η δόση του δανείου από την τρόικα. Αντ' αυτού, υπάρχουν πολλοί συντονιστές, οι οποίοι για όσα θα γίνουν τις επόμενες 100 μέρες θα λογοδοτούν μόνο στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο.

Σε κάθε υπουργείο, υπεύθυνοι θα είναι οι οικονομικοί διευθυντές τους, προκειμένου να ελέγχουν τις δαπάνες. Και όπου δεν υπάρχουν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προθυμοποιήθηκε να δώσει εντολή σε εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε κάτι διαφορετικό από άλλες φορές. Εστίασε όμως στην αντίθεση που καταγράφεται με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, να παραμένει στη θέση του, να λαμβάνει μέτρα και να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2011 χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας, παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της και το επόμενο έτος, όπως έγινε και το 2010.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ενώ αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καταγράφηκε επίσης η μεγάλη ικανοποίηση για την πορεία της περαίωσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τώρα έχουν βεβαιωθεί 890 εκατομμύρια ευρώ και στα ταμεία του κράτους έχουν μπει 453 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια θα δοθούν σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.

Στο υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε και η διάλυση της Αγροφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου