Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Στο κενό 52.000 δημόσιοι υπάλληλοι - Μόνο 10.000 εγκρίνει η τρόικα για μετατάξεις - Θα απολυθούν οι υπόλοιποι;

-Η τρόικα θεωρεί “νέες προσλήψεις" τις μετατάξεις και εγκρίνει μόνο 10.000 από τις 52.000
- Κατά συνέπεια κινδυνεύουν με απόλυση 42.000 δημόσιοι υπάλληλοι περίπου
- Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε στην ουσία και έτσι ανοίγει τον δρόμο για νέες πιέσεις από τον Μάρτιο
- Διαβάστε πώς θα λειτουργήσουν οι μετατάξεις και οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με 52.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται...
επί ξύλου κρεμάμενοι για το εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο ή ξαφνικά θα βρεθούν στο δρόμο. Μάλιστα, η τύχη των 52.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι ευχάριστη, καθώς η κυβέρνηση ουσιαστικά για να πάρει χωρίς άγχος την τρίτη δόση του δανείου, δεν διαπραγματεύτηκε, με αποτέλεσμα η τρόικα να αλωνίζει πλέον τώρα στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτή η αδυναμία όμως της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις δημιουργεί μακροπρόθεσμα σοβαρό θέμα, καθώς τον Μάρτιο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και με την στάση της η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για νέες πιέσεις. Τότε η τρόικα θα μας πιέζει ενδεχομένως για απολύσεις μαζικές στο δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον καμία διαπραγματευτική ισχύ για να αποτρέψει αυτό το μαύρο σενάριο.

Σήμερα η τρόικα μας πιέζει με αφορμή την τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Τον Μάρτιο η τρόικα θα μας πιέσει ακόμα περισσότερο για την τέταρτη δόση του δανείου η οποία θα είναι υψηλότερη περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αγκάθι αυτή τη φορά είναι είναι οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών συμβάσεων με αιχμή την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Για το θέμα τω μετατάξεων , η τρόικα ζητά είτε οι υπάλληλοι των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών να θεωρούνται ως νέες προσλήψεις και άρα να εμπίπτουν στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, κάτι που ουσιαστικά βάζει βόμβα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτό γιατί το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν από το δημόσιο περί τους 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν είτε κανονικά είτε πρόωρα. Άρα, σύμφωνα με τον κανόνα της τρόικας θα πρέπει να προσληφθούν το 2011 μόνο 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, από τις μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 19.000 λόγω Καλλικράτη, 25.000 υπάλληλοι από δημόσιους οργανισμούς, 6.000 εργαζόμενοι από τις συγκοινωνίες και περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν στο δημόσιο.

Αυτό όμως εάν η τρόικα υπερισχύσει στις διαπραγματεύσεις είναι αδύνατον να συμβεί καθώς δεν θα μπορούν να προσληφθούν οι παραπάνω 52.000 υπάλληλοι, αλλά μόνο 10.000 εξ αυτών. Οπότε αυτόματα μιλάμε για 42.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη χωρίς δουλειά και αντιμέτωποι με το "φάντασμα" της ανεργίας.

Από την Τρίτη οι μετατάξεις στη Βουλή

Τουλάχιστον 40 οργανισμοί και ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου με χιλιάδες μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους οδηγούνται από τον Δεκέμβριο σε κατάργηση ή σε συγχώνευση ή ακόμα και εκκαθάριση.

Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για τις λεγόμενες μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του δημοσίου που υπάρχουν κενά και ανάγκες.

Όσοι από τους χιλιάδες υπαλλήλους που θεωρηθούν υπεράριθμοι μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου θα λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στις νέες θέσεις τους, ενώ δεν θα έχουν επιπρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα.

Όσοι υπάλληλοι δε δεχθούν τη μετακίνησή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση, ενώ όσοι συμβασιούχοι εργάζονται στους συγκεκριμένους δημόσιους οργανισμούς θα απολύονται λαμβάνοντας την αποζημίωση μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και για τους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες.

Στους οργανισμούς που καταργούνται ή που οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε άλλον δημόσιο φορέα είναι το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας και 51 τοπικά αγροτικά κέντρα. Την ίδια ώρα, σε εκκαθάριση εισέρχονται η Εταιρεία Πολεοδομίας και Στέγασης, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 και η ΑΓΡΟΓΗ (όπου απολύονται 260 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί προεκλογικά).

Ωστόσο, έρχεται και το 2ο κύμα καταργήσεων οργανισμών από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Την κατάργηση των ανωνύμων εταιρειών "ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε." και "ΟΠΕΠ Α.Ε." και την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων αποφάσισε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αναφέρονται τα εξής:

"Η Επιτροπή, αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε: α) την κατάργηση της εταιρίας “ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.” η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000€, β) την κατάργηση της εταιρίας “ΟΠΕΠ Α.Ε.”, στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου".

Τι θα ισχύει με τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Αντιμέτωποι με τις ψαλιδισμένες αμοιβές θα έρθουν αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εξαιτίας της κρίσης οι εργοδότες κυρίως οι μικρομεσαίοι που απασχολούν στην Ελλάδα 1,8 εκατομμύρια υπαλλήλους θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές απαξιώνοντας τις κλαδικές συμβάσεις.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν με την άποψη της υπουργού Εργασίας, κ. Κατσέλη η οποία είναι υπέρ να εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά μόνο στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο, προκειμένου να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός θα είναι “ψαλιδισμένος” κατά 10% έως 20% για δύο χρόνια, αλλά δεν θα μπορούν να πέφτουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, οι απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Αντίθετα, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ του Μνημονίου που προβλέπει γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει αυτομάτως πχ για τον κλάδο του τουρισμού πως ένας σερβιτόρος από τα 930 ευρώ της κλαδικής σύμβασης, με την επιχειρησιακή σύμβαση ο μισθός θα φτάσει περίπου έως και 740 ευρώ μικτά, που είναι ο μισθός της εθνικής σύμβασης.

Έτσι μία ημέρα πριν ακούσουμε από το στόμα των ίδιων των ελεγκτών της τρόικας τι μας περιμένει, το τοπίο παραμένει θολό και εξαιρετικά ανησυχητικό κυρίως για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τη μια η εμφανής απραξία των κυβερνώντων προβληματίζει για το τι μας περιμένει προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση της βοήθειας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το μόνο που διαπραγματεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην αυξηθεί όπως ζητούσαν οι ελεγκτές ο ΦΠΑ στο 23%. Εκεί εμείς αντιπροτείναμε ότι θα βρούμε το 1 δισ από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13% και από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Άρα και στη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της τρόικας δεν γίνονται διαπραγματεύσεις επί της ουσίας, αφού δεν υπάρχει και τίποτα που η ελληνική κυβέρνηση ν' αμφισβητεί.Ο Γ. Παπανδρέου έχει λάβει την διαβεβαίωση ότι η γ' δόση είναι εξασφαλισμένη αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό ότι για να δοθεί η δ' δόση θα χυθεί αίμα.

Η μόνη κόκκινη γραμμή που διατείνεται η κυβέρνηση ότι έχει χαράξει είναι ότι δεν θα δεχθεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για τα καυτά θέματα των μετατάξεων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος γιατί πολύ απλά έχει δώσει την συγκατάθεσή της.

Είναι λοιπόν όλο αυτό που ζούμε ειδικά τις τελευταίες ώρες ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται γενικώς και αορίστως και την “κακή” τρόικα να ζητάει αίμα και νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου