Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τριπλασιάστηκαν σε 5 χρόνια οι τιμές στα διόδια - Νέοι σταθμοί από Τρίτη


Αυξήθηκαν 300% σε 5 χρόνια, οι τιμές των διοδίων στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Νέοι σταθμοί και αυξήσεις στις τιμές από τα ξημερώματα της Τρίτης σε Κόρινθο - Καλαμάτα και Αθήνα - Λαμία.

Κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του αντιτίμου των διοδίων, διοργάνωσαν στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στην Λεπτοκαρυά Πιερίας η " Επιτροπή Ακρίβεια - Stop", η "Επιτροπή Αγώνα κατά των νέων διοδίων στην Πιερία" και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. Τα μέλη των επιτροπών κατέλαβαν για περίπου...
δύο ώρες τα διόδια των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς, αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

"Ανοίξαμε τα διόδια των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση κατά 40% του αντιτίμου στο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της "Ακρίβεια - Stop Θεσσαλονίκης", Γιώργος Θεοδωρόπουλος και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι το κόστος των διοδίων για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2005 ήταν 11 ευρώ και αυτή τη στιγμή έχει ανέλθει στα 41 ευρώ, δηλαδή υπήρξε αύξηση κατά 300%. "Αντίθετα έχουμε τιμαριθμική προσαρμογή κατά 50% προς τα κάτω στους μισθούς". "Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να καταργηθούν τα διόδια", τόνισε προσθέτοντας ότι ήταν μεγάλη η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση και ότι πέρασαν ελεύθερα περίπου 5.000 οχήματα.

Στην κινητοποίηση στα Μάλγαρα έλαβαν μέρος επίσης κάτοικοι περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός, της Κοζάνης, της Νάουσας, της Βέροιας, όπου λειτούργησε πρόσφατα σταθμός διοδίων και δήμαρχοι του Νομού Πιερίας. Οι κάτοικοι της Πιερίας αντιδρούν και στην κατασκευή παράπλευρων διοδίων στη Λεπτοκαρυά που περιορίζουν την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της περιοχής.

Νέος σταθμός διοδίων στην Αθηνών - Λαμίας

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ξεκινούν τη λειτουργία τους τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα, που βρίσκονται κοντά στις Θερμοπύλες. Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο διόδια που θα λειτουργήσουν πριν και μετά τη Λαμία με την ολοκλήρωση των έργων στον εθνικό δρόμο.

Στο νέο σταθμό τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,55 €, τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,10 €, τα φορτηγά και λεωφορεία με λιγότερους από τέσσερις άξονες θα καταβάλουν 4 € για τη διέλευσή τους, ενώ τα βαριά οχήματα θα καταβάλουν 5,6 €.

Στα συγκεκριμένα διόδια θα εισπράττεται το τίμημα για τη χρήση της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της Σκάρφειας, λίγο μετά τα Καμένα Βούρλα και μέχρι την είσοδο της Λαμίας.

Παράλληλα προετοιμάζονται για να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και πλευρικά διόδια τόσο στην περιοχή του Μώλου, αλλά και στην περιοχή των Θερμοπυλών στον κόμβο μεταξύ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας και της εθνικής οδού Θερμοπυλών - Άμφισσας Ιτέας.

Τα συγκεκριμένα διόδια υπήρχε πρόβλεψη να λειτουργήσουν από τον περασμένο Απρίλη. Η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής τους έχει γίνει από τον Αύγουστο και μπαίνουν σε λειτουργία από την Τρίτη. Πάντως μέσα στα όρια της Φθιώτιδας θα είναι ο τρίτος σταθμός μετωπικών διοδίων που θα λειτουργεί μετά τα διόδια της Τραγάνας και τα διόδια της Πελασγίας, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων της παράκαμψης της Στυλίδας, που καθυστερεί, θα λειτουργήσει ένας ακόμη σταθμός διοδίων 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Λαμίας προς τη Στυλίδα.

Αντιδράσεις

Φορείς της αυτοδιοίκησης, κινήσεις πολιτών, αλλά και πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει ενστάσεις στη λειτουργία των συγκεκριμένων διοδίων, εδώ και χρόνια και γίνονται κινήσεις ακόμη και για κατάληψη των διοδίων την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Βασικό επιχείρημα που καταθέτουν ακόμη και βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παράπλευροι δρόμοι με συνέπεια ακόμη και για μετακινήσεις μέσα στον ίδιο τους το δήμο να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διόδια.

Αυξήσεις και νέος σταθμός διοδίων στην Κορίνθου - Καλαμάτας

Και στην Πελοπόννησο όμως, έρχεται ένα νέος σταθμός διοδίων -από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας- στην Ασέα, μεταξύ των κόμβων Τρίπολη - Νότια και Αθήναιο. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, στον αυτοκινητόδρομο θα αυξηθούν και οι τιμές στους υπόλοιπους σταθμούς, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

Τα δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν 1,60 € στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 1,50€ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 1,20 € στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

Τα οχήματα με ύψος έως 2,20 μ. θα πληρώνουν 2,30 € στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 2,20€ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 1,80 € στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

Τα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν 5,90 € στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 5,60€ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 4,50 € στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

Τα οχήματα με τέσσερις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν 8,20 € στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 7,80€ στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 6,30 € στο σταθμό διοδίων της Ασέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου