Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αγορά ακινήτων: Τι πρέπει να κάνετε πριν τον Ιούλιο του 2011

Η διετής αναστολή του πόθεν έσχες για την α' κατοικία ήταν η «ανάσα» που αναζητούσε το τελευταίο διάστημα η αγορά ακινήτων.
Πλέον, ο δρόμος για την αγορά σπιτιού γίνεται πιο βατός, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει μέχρι το 2012 το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ήδη, από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το ευεργετικό μέτρο, τα...
στελέχη της αγοράς καλούν όσους ενδιαφέρονται, να προχωρήσουν τις διαδικασίες και μάλιστα άμεσα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2011 και οι παράγοντες της αγοράς προτείνουν σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν πρώτη κατοικία το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2011. Τότε, έχει εξαγγελθεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οπότε, αν η αγορά γίνει ως τον Ιούνιο του 2011, ο αγοραστής θα ωφεληθεί και από τους φόρους και από το πόθεν έσχες.

Μέχρι σήμερα, χιλιάδες φορολογούμενοι δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αγορά σπιτιού, αφού δεν τους κάλυπτε το πόθεν έσχες και αυτό «βύθισε» την αγορά ακινήτων σε βαθιά ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10μηνο του 2009 έγιναν 89.000 αγοραπωλησίες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 μόλις 12.000!

Σύμφωνα με τους ειδικούς στα κτηματομεσιτικά, η αναστολή του πόθεν έσχες θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους, η αγορά θα κινηθεί και εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα πωληθούν 70.000 σπίτια, από τα συνολικά 150.000 που παραμένουν στα... αζήτητα.

Εκτός όμως από τις πωλήσεις ακινήτων, το μέτρο να αναθερμάνει και την οικοδομή, καθώς αναμένεται και να χτιστούν ακίνητα όλων των κατηγοριών, κυρίως μεσαία και ακριβά. Αυτό, συγχρόνως σημαίνει ότι χιλιάδες από το 1 εκατ. εργαζόμενων στην οικοδομή, θα ξαναβρούν δουλειά.

Επιπλέον, λύνονται τα χέρια των γονιών που θέλουν να αγοράσουν σπίτι στα παιδιά τους και μέχρι σήμερα δεν το αποφάσιζαν, αφού θα έπρεπε -εκτός από το πόθεν έσχες- να πληρώσουν και 10% φόρο για τη γονική παροχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου