Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η πρόσκρουση του Σαμοθράκη και τα πολλαπλά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού

Για μια ακόμη φορά ένα πλοίο προσέκρουσε στο στενάχωρο λιμάνι του νησιού της Χίου. Πρόκειται για το ΕΓ-Ο/Γ πλοίο Σαμοθράκη της εταιρίας ΣΑΟΣ, το οποίο εκτελεί την άγονη γραμμή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

"Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του απόπλου από το λιμάνι της Χίου, ένα ξαφνικό μπουρίνι....
το παρέσυρε με αποτέλεσμα το πρυμναίο μέρος του να προσκρούσει στην προβλήτα του λιμανιού.

Παρά το γεγονός ότι κανείς από τους επιβαίνοντες στο πλοίο δεν κατάλαβε την πρόσκρουση η ζημιά είχε γίνει. Συγκεκριμένα, προκάλεσε φθορές σε τρία οχήματα τα οποία ήταν παρκαρισμένα πλησίον της θέσης πρόσδεσης του. Έτσι και ενώ το πλοίο έπλεε ανοικτά των Καρδαμύλων για Μυτιλήνη με τελικό προορισμό την Καβάλα, ενημερώθηκε ότι έπρεπε να σταματήσει για να γίνει έλεγχος από το λιμεναρχείο Χίου, ώστε να διαπιστωθεί αν από την πρόσκρουση έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.br /Όμως λόγω της κακοκαιρίας το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών πλοίων που προσπάθησε να το προσεγγίσει με το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού δεν τα κατάφερε. Έτσι, το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Χίου και το απόγευμα έγινε έλεγχος στην πρύμνη και στην ίσαλο γραμμή, που υπήρχαν τα χτυπήματα.

Η ζημιά

Όπως διαπιστώθηκε είχαν προκληθεί αποξέσεις χρώματος από τον καταπέλτη του πλοίου και τρία ελαφρά εσωκοιλώματα, διαμέτρου περίπου 25 εκατ. και βάθους 3 εκατ., στο πρυμναίο αριστερό τμήμα του πλοίου, περίπου 80 εκατ. πάνω από την ίσαλο γραμμή.br /Κατόπιν αυτού απαγορεύθηκε ο απόπλους, μέχρι να προσκομιστεί πιστοποιητικό διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.

Δεμένο μέχρι 10 Μαρτίου


Το πλοίο δεν πήρε πιστοποιητικό, όχι λόγω των μικροπροβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την πρόσκρουση, αλλά διότι από τον έλεγχο που έκανε ο αγγλικός Νηογνώμονας, προέκυψαν ότι ελλείψεις που είχαν επισημανθεί σε παλαιότερο έλεγχο, δεν είχαν διορθωθεί.

Χωρίς πλοίο η γραμμή

Η παραπάνω εξέλιξη δημιουργεί έντονα προβλήματα στη σύνδεση του νησιού μας με τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη-Καβάλα). Το επιμελητήριο της Χίου με επιστολή του προέδρου του Αντώνη Ζαννίκου, ζήτησε "την άμεση αντικατάσταση του πλοίου με πιο σύγχρονο, αν είναι δυνατόν, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και της Βόρειας Ελλάδας".
Γεγονός πάντως είναι ότι υπάρχουν προβλήματα, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού, τα οποία πρέπει να βρούνε λύσεις.

Αύριο σύσκεψη για το θέμα

Για αύριο Δευτέρα (16/2) είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της ανάγκης να δρομολογηθούν σύγχρονα πλοία στο Αιγαίο, που θα συνδέουν τα νησιά τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου