Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Μέγα Αλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος του Δήμου Αβδελιώδη

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «ο Μέγα Αλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Χιώτη Δήμου Αβδελιώδη, στο θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου. Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη γίνονται πρωινές παραστάσεις (9.30 π.μ.) για σχολεία, Παρασκευή και Σάββατο γίνεται μια παράσταση στις 9 το βράδυ και κάθε Κυριακή δύο παραστασεις, στις 11 το πρωί και στις 7 το απόγευμα.

Λίγα λόγια για το έργο...
Ένας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο, τη μοναδική πηγή που τροφοδοτεί την πόλη. Εξαναγκάζει έτσι τους κατοίκους να πηγαίνουν να του ζητάνε νερό και αυτός να τρώει όσους θέλει. Ο φόβος καταλαμβάνει τους πάντες. Η τοπική εξουσία του Βεζύρη, παρεμβαίνει ρυθμιστικά και αποφασίζει να κάνει κλήρωση για το ποίος θα είναι κάθε μέρα το θύμα του δράκου, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνική οργάνωση της πόλης, από τον Πάνδημο φόβο και πανικό. Μια μέρα ο κλήρος πέφτει στη μοναχοκόρη του Βεζύρη. Ο Χατζηαβάτης έχοντας οριστεί να ειδοποιεί κάθε ξημέρωμα προσωπικά και μυστικά τα υποψήφια θύματα, έρχεται να το πει συντετριμμένος στη Βεζυροπούλα που υπεραγαπά. Φτάνοντας μπροστά στο Σεράι πέφτει πάνω στον Καραγκιόζη που κοιμάται φαρδύς πλατύς μέσα στο δρόμο. Το θορυβώδες ξύπνημά του προκαλεί την επέμβαση του Βεληγκέκα, υπεύθυνου της φρουράς και τα πράγματα περιπλέκονται…

Βιογραφικό σκηνοθέτη


Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πενεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε παράλληλα, μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή Αθηνών. Καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου ως το 2000 και από το 2004 έως σήμερα.

Φιλμογραφία:

1982 -«Αθέμιτος συναγωνισμός» -1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Δράμας 1984 και βραβείο κοινούbr /1987 –«Το δέντρο που πληγώναμε»- Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1987 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταινιών Νεότητας, επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Κανών το 1987 στην εβδομάδα της κριτικής, χρυσός και αργυρός ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί κ.ά.br /1990 –«Νίκη της Σαμοθράκης» -Κρατικό βραβείο ποιότητας ταινίας, βραβεία μουσικής, μακιγιάζ και ήχου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.br /1999 – «Εαρινή Σύναξης των Αγροφυλάκων» -Κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας (1999), βραβείο Π.Ε.Κ.Κ., βραβείο FIPRESCI (2000), βραβείο κοινού, 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και συμμετοχή σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Επιλεγμένη από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών ως μια από τις 10 καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου Μάρτιος 2007.br /br /Θέατροbr /br /1992 «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Άννα Κοκκίνου, 1995 «Τρία ελληνικά παραμύθια» με την Αγνή Στρουμπούλη, 2001 «Λίγα απ’ όλα» (Καραγκιόζης), του Αντώνη Μόλα, 2003 «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, 2007 «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού, 2007 «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» του Δήμου Αβδελιώδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου