Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Προκλητική και πάλι η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο

 Αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επί του μισού Αιγαίου, μέσω της αεροναυτικής άσκησης «Εgemen» (Ηγεμών), επιδιώκει η Τουρκία, ενώ παράλληλα αναζητά ισχυρούς συμμάχους, προκειμένου να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Στην εν λόγω άσκηση που έχει προγραμματίσει από 13-29 Μαρτίου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τέσσερις ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο, προκειμένου η Τουρκία να δημιουργήσει νέα δεδομένα με την ανοχή των προαναφερόμενων συμμάχων.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς, όταν έγιναν γνωστοί δύο χάρτες. Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» το σενάριο της άσκησης υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ και στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν δύο χάρτες-φωτιά:

-Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο- σαν αποστρατικοποιημένα. Επειδή δε είναι αποστρατικοποιημένα, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά.

-Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Άγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν τον χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.

Η ελληνική αντίδραση

Από την πρώτη στιγμή το ΓΕΕΘΑ αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που βρίσκεται στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρακοβία, ενημερώνουν τους ομολόγους τους, των χωρών, που έχουν προσκληθεί στην εν λόγω τουρκική άσκηση, για το πραγματικό καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο, βάσει των Διεθνών Συνθηκών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε διπλωματικό επίπεδο είχε ξεκινήσει προ δέκα ημερών ενημέρωση των τεσσάρων κυβερνήσεων, με στόχο, τουλάχιστον, να μη συμμετάσχουν στα μέρη εκείνα της άσκησης που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Όταν στο παρελθόν είχε κάνει ανάλογη προσπάθεια η Τουρκία καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει αποδεχτεί την πρόκληση.

Όσον αφορά τα 4 μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν προσκληθεί από την Τουρκία, η Βρετανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να αφαιρεθούν τα προκλητικά τμήματα του σεναρίου της άσκησης. Βαρύνουσα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, που κατ' αρχήν έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν μόνο ένα πολεμικό πλοίο. Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι θα στείλει μόνο προσωπικό.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σήμερα για το θέμα τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες για αυτήν την άσκηση, χωρίς να προβεί σε σχετικές λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου