Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Στόχος η μείωση της εγκληματικότητας στο νησί μας - Στοιχεία του 2008 σε σχέση με το 2007, για τροχαία ατυχήματα, ναρκωτικά, λαθρομετανάστες, κλπ

Μπορεί να είχαμε αύξηση 77% στις διαρρήξεις σπιτιών και 150% στις κλοπές μοτοσυκλετών στη Χίο το 2008, έναντι της χρονιάς του 2007, όμως εξιχνιάστηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού η πλειοψηφία των κρουσμάτων αυτών. Το γεγονός αυτό δίνει το δικαίωμα στον αστυνομικό διευθυντή Παναγιώτη Χατζέλη να επισημάνει ότι: «Η Χίος είναι ένα ήσυχο μέρος». Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε ότι στόχος της αστυνομικής διεύθυνσης είναι να έχουμε «αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση», ενώ για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται:

«Πρόληψη των εγκλημάτων, καταστολή και συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς». Το μεγάλο πρόβλημα στο νησί είναι...
τα θανατηφόρα ατυχήματα, που για μια ακόμη φορά είχαμε αύξηση. Ο τρόπος οδήγησης (όλοι έχουμε γίνει …γρήγοροι), είναι η αιτία που τα θανατηφόρα ατυχήματα, αυξήθηκαν κατά 33%. Βέβαια, είχαμε μείωση κατά 25% στα ατυχήματα σωματικών βλαβών.

Η αστυνομική διεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, έχει αυξήσει τους ελέγχους, κάτι που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Κλοπές…

Όσον αφορά τις κλοπές, λοιπόν, είχαμε αύξηση, από 22 σε 39, όμως απ’ αυτές εξιχνιάστηκαν οι 34, δηλαδή ποσοστό 87% εξ αυτών. Δηλαδή, μόνο σε 5 από αυτές οι δράστες δε συνελήφθησαν.

Αλματώδη είναι η αύξηση στις κλοπές μηχανών, αν και ο αριθμός δεν είναι μεγάλος. Συγκεκριμένα κλαπήκαν 15 μοτοσυκλέτες το 2008, ενώ το 2007 είχαμε μόνο 6 κλοπές. Το θετικό είναι ότι τα 8 απ’ αυτά βρέθηκαν και επιστράφηκαν στους κατόχους τους.

Ναρκωτικά…

Όσον αφορά τον τομέα των ναρκωτικών, μέσα στο 2008, τα βεβαιωμένα κρούσματα παραβάσεων μπορεί να αυξήθηκαν από 27 σε 40, αλλά η ποσότητα της κοκαΐνη που κατασχέθηκε ήταν απειροελάχιστη σε σχέση με την χρονιά του 2007 (βέβαια, τότε η αστυνομική διεύθυνση Χίου, είχε προβεί στην κατάσχεση μιας τεράστιας ποσότητας, αξιοποιώντας πληροφορία που είχε), σ’ αντίθεση όμως με τα γραμμάρια ηρωίνης, που κατασχέθηκε τριπλάσια και πλέον ποσότητα.

Όσον αφορά το χασίσι, κατασχέθηκε διπλάσια και πλέον ποσότητα, αλλά εντυπωσιακή ήταν η μείωση σε δενδρύλλια, όπου το 2007 είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί 180, ενώ το 2008, μόλις 31.

Λαθρομετανάστες…

Μείωση σε αλλοδαπούς που εισήλθαν στη χώρα, μέσω της Χίου και συνελήφθησαν είχαμε το 2008, έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, το 2007 είχαν συλληφθεί 1010, ενώ 2008, ο αριθμός αυτός ήταν 517. Απ’ αυτούς οι 246 προέρχονταν από τα τουρκικά παράλια.

Έτσι, είχαμε μια μείωση της τάξεως του 70%, όσον αφορά τους λαθρομετανάστες από την Τουρκία, αλλά αύξηση 16% στις συλλήψεις αλλοδαπών για διάφορα παραπτώματα.

Νύχτα στη Χίο…

Όσον αφορά τα διάφορα μπαρ, έγινε 416 έλεγχοι και μόνο σε 9 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί οινοπνευματώδη ποτά σε ανήλικους. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δε δείχνουν ότι το νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα στο συγκεκριμένο τομέα, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά τα οποία πρέπει να εξαλείφουν.

Μείωση εγκληματικότητας...

Η αστυνομική διεύθυνση έχει στους στόχους της με διάφορες ενέργειες, κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά και με ελέγχους να μειώσει την εγκληματικότητα.

Όσον αφορά τα τροχαία, έχουν μπει σ' έναν ορίζοντα 3ετίας, ώστε κάθε χρόνο να μειώνονται οι νεκροί και οι τραυματίες κατά 15%, με παράλληλη αύξηση στις βεβαιωμένες παραβάσεις κατά 12%, κυρίως στους τομείς, μέθη, υπερβολική ταχύτητα, ζώνη, κράνος κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου